Blog o azbeste

dilmun-likvidacia-eternitu2

Syndróm chorých budov – nepodceňujte riziko azbestu

EÚ začína zavádzať novú legislatívu o prítomnosti azbestov v budovách na predaj. Slovensko zatiaľ nie.
Nový zákon umožňuje predaj len takých nehnuteľností, z ktorých bol azbest odstránený. Na Slovensku zatiaľ táto legislatíva nie je zavedená.

likvidacia_azbestovej_strechy_detail_dilmunsystem

Pri rekonštrukcii budov môže dôjsť ku kontaminácii azbestom

Najväčšie riziko kontaminácie predstavuje údržba a rekonštrukcia verejných budov, pri výstavbe ktorých bol použitý azbest. V školách a škôlkach, zariadeniach sociálnych služieb, úradoch, kancelárskych či administratívnych budovách, ktoré boli postavené pred rokom 1990 je prítomnosť azbestu viac ako pravdepodobná.

cigareta_rakovina_pluc-1024x648-1

Rastie výskyt rakoviny pľúc u ľudí, ktorí nikdy nefajčili

V dôsledku zvýšeného výskytu karcinogénov v prostredí sa rakovina pľúc môže vyvinúť aj bez dlhodobého fajčenia. K jedným z najrizikovejších kontaminantov patrí, vzhľadom na rozsiahle použitie v stavebnom priemysle a doprave v posledných 50 rokoch, azbest. Na Slovensku sa azbest stáva veľkou hrozbou pre bežnú populáciu.

DJI_0096-1-1-e1602766031843

Kde sa môžete stretnúť s azbestom?

Azbest nájdete takmer v každej budove postavenej pred rokom 1989. Nepodceňujte účinky tohto materiálu. Azbest stráca vplyvom času svoju životnosť a funkčnosť. Čím je jeho opotrebenie väčšie, tým výrazne narastá riziko uvoľňovania nebezpečných vlákien.

boleticky_panel_dilmunsystem

Pozor na zvýšené hodnoty azbestu v školách a škôlkach

Prázdniny predstavujú z pohľadu rekonštrukcie zastaraných verejných budov najvhodnejší čas. Tieto budovy si už modernizáciu isto zaslúžia, ale pozor, rekonštrukciou sa môže spustiť azbestový problém. Na Slovensku sa zatiaľ o tom nehovorí, ale ako príklad uvedieme prípad z Čiech, kde prebehla vlna rekonštrukcií škôl a škôlok s neodbornou sanáciou materiálov s obsahom azbestu.

3_stabilizacia_azbestovej_eternitovej_strechy_s_postrekom_likvidacia_azbestu_zo_strechy_domu_referencia_DILMUN_SYSTEM

Nikdy neodstraňujte azbest sami!

K odstráneniu azbestu pristupujeme hlavne kvôli zdravotným rizikám, ktoré azbest spôsobuje. Príznaky ochorenia, ktoré vznikajú následkom pravidelného vdychovania azbestových vlákien sa prejavujú až 20 – 30 rokov po prvom vystavení sa účinkom azbestu.

likvidacia_azbestu-1024x354-1

Azbest – tichý zabijak

Počuli ste už o ňom? Je to azbest. Azbest je prírodná surovina zložená z minerálnych vlákien. V minulosti sa kvôli svojim izolačným a ohňovzdorným vlastnostiam pridával do rôznych stavených materiálov.